ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 Νοεμβρίου 2018 Το πολυφωνικό σύνολο Χαονία

Πολυφωνικά τραγούδια της αγάπης και της ξενιτιάς. Του πόθου και του πάθους. Του έρωτα και του θανάτου. Από εκείνα που ή τα ακούς και σε ανατριχιάζουν ή δεν μπορείς να τα αντέξεις*. Από εκείνα που αγγίζουν την ψυχή στα χείλη. Από αυτά που τα λόγια τους καλπάζουν από τα χείλη σαν άγρια άλογα**.

Πολυφωνικά τραγούδια από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας. Από το Πωγώνι στο Άνω Πωγώνι, τη Δερόπολη, τον Παρακάλαμο, την Χειμάρρα, τον Βούρκο, την Μουρκάνα. Τόπο τόπο, χωριό το χωριό. Όπως οι άπειρες επιστροφές μας εκεί. χρόνο το χρόνο, εποχή την εποχή, είκοσι χρόνια τώρα. Κοινωνώντας τα πιο όμορφα καλούδια που μας φίλεψαν οι κυράδες και οι ακρίτες της πολυφωνίας. Και πιο πέρα, στήνοντας γέφυρες με τις άλλες ελλαδικές και ελληνόφωνες πολυφωνίας, από τον Βώλακα Δράμας και την Κέρκυρα, την ΚάρπαΘο ως την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία.

Με το πολυφωνικό σύνολο "Χαονία" των εικοσιδύο χρόνων. των πολλών εκατοντάδων συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, σε πέντε χώρες. Από τα Ηρώδεια και τα Μέγαρα μέχρι όλα τα παραμεθόρια και τα υπερόρια χωριά. Κυρίως όμως με την "Χαονία", μια ψυχωμένη παρέα που αγαπάει πολύ αυτό που κάνει και το κάνει για να το μοιράζεται. Μεταλαμπαδεύοντας την ίδια την αγάπη της για το πολυφωνικό τραγούδι, αυτό το μονάκριβο στολίδι του λαϊκού μας πολιτισμού, αυτή την κοινοτική έκφραση που όσο πιο βαθιά χάνεται στο παρελθόν, τόσο πιο θαρρετά κοιτά το αύριο.

Με πάθος! Και πίστη. Και όνειρο.
Χωρίς μικρόφωνα, ίσα στα μάτια της ψυχής.

Μουσική σκηνή "Μακάρι"
Ζωοδόχου Πηγής 125 – είσοδος 10 ευρώ (με κρασί ή μπυρα)

* από φράσεις των φίλων Μιχάλη Γκανά και Θανάση Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενες στο πολυφωνικό τραγούδι

Σχολιάστε